Tips og råd fra Babyplaneten

Tips og råd om barn i bil


1

Finn et sete som passer

Når du skal ut å kjøpe barnesete, anbefales det at du tar med både barnet og bilen til butikken. Dette er fint for å sjekke om utstyret passer både bilen og barnet før du kjøper det. Barnesetet må være korrekt i forhold til barnets høyde og vekt.
2

Les og følg bruksanvisningen

Selv med et bra sete i bilen, vil ikke dette gi en god beskyttelse dersom barnesetet er montert feil. Trenger du hjelp med å montere setet, vil de ansatte i butikken hjelpe deg med dette.
3

Bruk bakovervendte seter

Tidligere forskning har vist at bakovervendte seter gir best beskyttelse for barnet i en frontkollisjon og dette er de mest alvorlige ulykkene. Det er anbefalt at barn har bakovervendt seter frem til 4 års- alderen, gjerne enda lengre.
4

Slå av airbag

Når barnet sitter i forsetet, skru av airbagen. Det samme gjelder for barn som sitter i et bakovervendt barnesete. Inntil barnet er 140 cm høy og sitter forovervendt, anbefales det at airbagen er slått av.
5

Korrekt bruk av belte

Alle belter må strammes godt. Dette gjelder for både små som eldre og alle i bilen. Beltet skal ligge stramt over skulder og hofte. Har noen i bilen tykke klær, må dette åpnes eller tas av slik at bilbeltet ligger helt inntil kroppen.
6

Bakovervendt sete til beltestol

En beltestol er en forovervendt stol som bruker bilens belter og kan brukes av barn som har vokst ut av bakovervendte setet. Når barnet har vokst ut av beltestolen, kan en pute bli brukt.

Teksten er hentet fra Trygg Trafikk